TaideLoikan ensimmäinen kevät käynnistyi vauhdilla
TaideLoikan toiminta käynnistyi täydellä teholla vuoden 2025 alussa. Talven ja kevään mittaan järjestettiin yli 40 työpajaa taidemuseolla sekä kunnissa. Lisäksi striimattiin näyttelyistä ja tehtiin erilaisia vierailuja. Yhteensä TaideLoikassa oli yli 200 osallistujaa – kiitos kaikille!
Tammikuussa avautui taidemuseon suursatsaus, Reidar Särestöniemen 100-vuotisjuhlanäyttely Sukuni juuret ovat yöauringon maassa. Reidarin inspiroimana tehtiin myös useampia taidetehtäviä: yhdisteltiin valokuvaa ja maalattua omakuvaa, tehtiin tekstuurimaalauksia luonnonmateriaaleilla ja ihmeteltiin, miten mehutölkit sekä pastakone taipuisivat grafiikan materiaaliksi. Loppukeväästä avautui hanketiimin kuratoima näyttely Suuria unelmia – teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttely rakentuu Rovaniemen Kulttuuriverstaan nuorten valitsemien avainteosten ympärille. Voit lukea lisää näyttelystä täältä.
Hankkeen tavoitteena on myös tarjota lisäkoulutusta ja verkostoitumisen mahdollisuuksia. Tammikuussa aloitettiin Helena Rytin vetämällä teatterilähtöisten menetelmien koulutuksella, joka oli suunnattu museo- ja nuorisoalalla työskenteleville ohjaajille. Kevään mittaan TaideLoikka teki yhteistyötä Ohjaamojen Onnin kanssa. Onni tarjoaa nuorille muun muassa hyvinvoinnin ja elämänhallinnan valmennusta. Onnin Lapin koordinaattorin kanssa toteutettiin työpajojen sarja, ja lisäksi olimme mukana Hyvien tekojen puu -kampanjassa.
Hanketiimi on jalkautunut esittelemään toimintaa ja verkostoitumaan. Hanke kutsuttiin mukaan Euroopan parlamentin järjestämään Educator's Eventiin, jossa oli mahdollisuus tutustua kolmannen sektorin toimijoihin ja nuorisotyöntekijöihin muissa EU-maissa. Kesäkuussa taidemuseolla avautunutta Sápmi Triennale -näyttelyä käytiin pohjustamassa Sámi Dáiddaguovddáš – Saamelaisen nykytaiteen keskuksessa Norjan Karasjoella ja päästiin tutustumaan SDG:n taidekasvatusprojekteihin.
Hanketyöhön liittyy myös toiminnan vaikuttavuuden arviointi: saimme kullan arvoisia kokemuksia Oulusta, kun vierailimme Kulttuurivoimala ry:n vetämän Kukoista!-hankkeen luona. TaideLoikan arvioinnissa on tarkoitus hyödyntää THL:n kehittämiä Osallisuusindikaattori- ja Pienet onnistumistarinat -menetelmiä. TaideLoikka on myös mukana kulttuurihyvinvoinnin vahvistamiseen pyrkivässä Lapin TaikuSydän-verkostossa. Verkoston kautta syntyi yhteistyötä Lapin Ensi ja turvakoti ry:n kanssa – siitä lisää ensi syksynä!
Tällainen prosessi tuo lähemmäs taidetta ja näyttelyä. Odottamaan tulevaisuutta ja syksyn työpajoja jään. (Osallistujapalaute)